Новата учебна година в Турция вече започна - първата по

...
 Новата учебна година в Турция вече започна - първата по
Коментари Харесай

В Турция: Аллах вместо Дарвин

 Новата образователна година в Турция към този момент стартира - първата по новата образователна стратегия, оформена  сходство с вижданията на ръководещата „ Партия на справедливостта и развиването " (ПСР) на президента Ердоган. В нея няма място за Дарвиновото обучение, по тази причина пък децата ще бъдат възпитавани в традициите на джихада. След изумлението, което това известие провокира в турските всемирски среди, просветителният министър Исмет Йълмаз побърза да посочи, че под „ джихад " не трябвало да се схваща някаква религиозна война, а " обич към родината ", оповестява „ Зюддойче Цайтунг ".
И до момента в който отрасловият министър се пробва да омаловажи измененията в образователния проект, критиците считат, че в тази ситуация става въпрос за нещо доста повече от промяна на просветителната политика - те предизвестяват, че задачата е да се промени ориентацията на страната. Въпросът опира до това в какво ще бъдат възпитавани идващите генерации, разяснява немското издание - в духа на светската турска страна, учредена от Мустафа Кемал Ататюрк, или в този на настоящия турски президент Реджеп Ердоган, който желае да възпитава  " благочестиво потомство ".

Арена на яростни конфликти

Образователната политика постоянно е била сцена на тежки културни конфликти - в това число и преди ПСР да поеме властта в Турция. Така да вземем за пример след преврата от 1980 година турските военни родиха концепцията за " турско-ислямската синтеза ", разбирай: подривната мощ на религията трябвало да бъде „ обуздана " благодарение на националистически детайли. Часовете по вяра тогава стават наложителни за всички, даже и за малцинството на алевитите, без значение че сунитският ислям им е доста отдалечен. В същото време ислямисткото придвижване, от което по-късно произлезе и „ Партията на справедливостта и развиването ", се намираше в напредък.

Откакто обаче тя е на власт, борбата за образованието се ожесточи, разяснява „ Зюддойче Цайтунг " и дава за образец дългогодишния спор за носене на забрадки в университетите и държавните учебни заведения. Промените в наличието на турските учебници стартират от 2012 година, е открило изследване на Impact-se - израелска организация, която изследва образователни наличия и образователни проекти. " Целта е турците да бъдат възпитавани като бранители на исляма ", показват създателите на студията.
 Съдържанието в турските образователни проекти се трансформира
Съдържанието в турските образователни проекти се трансформира

Именно през 2012 година държавното управление на ПСР вкара системата, съгласно която учениците могат да избират още след четвърти клас (а не както беше преди - след осми) дали да продължат образованието си в така наречен имам-хатип-училища. Това са религиозни учебни заведения, които приготвят бъдещи имами.

Провалилият се опит за прелом от предишното лято, както и последвалият референдум за смяна на конституцията на процедура форсираха промяната на просветителната система. След несполучливия прелом бяха уволнени хиляди турски преподаватели, а министерството на образованието показа новите образователни проекти за първи, пети и девети класове. В тях учениците ще учат доста малко естествени науки и предмети на изкуството, до момента в който в това време повече тежест получава религиозното образование - за сметка на естествените науки и кемализма. Децата ще бъдат възпитавани да вземем за пример в обич към Пророка, а един от новите предмети се назовава " Война и джихад ".

Възпитание в почит и смирение

Новите учебници отделят също по този начин доста внимание на някои по-нови исторически събития - да вземем за пример опита за прелом от лятото на 2016 година, показан като героична победа на народа над заговорниците от придвижването на Гюлен, или митингите в парка Гези през 2013 година, които са показани като скрит план на вътрешни и непознати сили.

Друг проблем критиците виждат в това, че новите учебници показват дамата в една доста консервативна светлина: на доста илюстрации могат да се видят дами, които се грижат за децата и семейството, а текстове под тях внушават, че послушанието е религиозна добродетел. " Учебниците по " Религиозна просвета " показват мъжа като глава на фамилията, комуто дамата дължи отговарящ почит и смирение ", споделя синдикалистката Айфер Коджак. По този метод момчетата се възпитават неправилно – внушава им се, че имат право да господстват над дамите, а девойките се възпитават в дух на смирение и смирение, разяснява „ Зюддойче Цайтунг ".

Виж всички публикации от www.dw.com-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР